Ziekte: Schmallenberg

Op deze pagina staat eerst algemene informatie over de ziekte. Door te klikken op de groene balk, wordt de onderliggende tekst zichtbaar.

Nieuwsberichten, DWHC-onderzoeksresultaten, documenten en literatuur die betrekking hebben op deze ziekte en op de DWHC-website te vinden zijn, staan onder de algemene informatie weergegeven.

Ziekteverwekker

Het Schmallenberg virus (SBV) is een orthobunyavirus dat behoort tot de Simbu sero-groep. Dit virus is in november 2011 voor het eerst, in Duitsland, aangetoond in bloedmonsters van zieke runderen. Het virus is genoemd naar de plaats Schmallenberg waar de onderzochte zieke runderen vandaan kwamen.

In 2011 veroorzaakte het SBV een uitbraak onder gehouden herkauwers in Nederland, Duitsland en België. Het verspreidde zich snel naar andere Europese landen. In 2013 was er in Nederland bij gehouden herkauwers geen aanwijzing voor circulatie van infecties met Schmallenberg virus, maar in 2014 wel, en ook in Duitsland.

Het Schmallenbergvirus wordt waarschijnlijk overgedragen door knutten en/of steekmuggen. Ook kan het virus via de placenta worden overgedragen op het kalf.

 

Gevoelige diersoorten

Gehouden herkauwers (runderen, schapen en in mindere mate geiten) en wilde herkauwers (edelhert (Cervus elaphus), ree (Capreolus capreolus), damhert (Dama dama), moeflon (Ovis orientalis), wisent (Bison bonasus), Alpen steenbok (Capra ibex), gems (Rupicapra rupicapra), Pyrenese gems (Rupicapra pyrenaica), eland (Alces alces). Bij wilde herkauwers is gevoeligheid soms alleen aangetoond d.m.v. aanwezigheid van afweerstoffen, in dat geval is dus niet vastgesteld dat ze er ziek van kunnen worden. Er is ook een publicatie van afweerstoffen bij  Zuid-Amerikaanse kameelachtingen (alpaca).

Symptomen dieren

Bij gehouden herkauwers kan SBV ziekte veroorzaken, met als meest opvallende verschijnsel aangeboren afwijkingen en doodgeboren vruchten. De misvormingen betreffen het bewegingspapparaat of zenuwstelsel. Bij volwassen dieren kan koorts, diarree, verminderde melkgift optreden.

Bij wilde herkauwers is tot op heden onbekend of een besmetting gevolgen heeft in termen van ziekte, misvormingen bij kalveren en/of een verminderde voortplanting.

Externe informatie

Onderzoeksresultaten

Projecten

Geen projecten gevonden.

Overige berichten

Documenten en Publicaties

Geen publicaties gevonden.