Ziekte: Anatid herpesvirus 1 – Eendenpest

Op deze pagina staat eerst algemene informatie over de ziekte. Door te klikken op de groene balk, wordt de onderliggende tekst zichtbaar.
Nieuwsberichten, DWHC-onderzoeksresultaten, documenten en literatuur die betrekking hebben op deze ziekte en op de DWHC-website te vinden zijn, staan onder de algemene informatie weergegeven.

Ziekteverwekker

Eendenpest, Duck virus enteritis (DVE) in het Engels, is een zeer besmettelijke virusziekte voor eendachtigen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het anatid herpesvirus-1, ook wel DVE virus genoemd. Dit virus behoort tot de Alphaherpesvirinae, een onderfamilie van de Herpesviridae.

DVE stammen kunnen verschillen in ziekmakend vermogen (virulentie) maar zijn immunologisch identiek. De incubatie tijd is meestal 3 – 7 dagen. Het virus vermenigvuldigt zichzelf in eerste instantie in het slijmvlies (mucosa) van het maag-darmkanaal, vooral van de slokdarm. Van daar spreidt het uit naar bursa van Fabricius, thymus, milt en lever. Nadat er klinische verschijnselen zijn opgetreden, volgt de dood meestal na 1-5 dagen.

Gevoelige diersoorten

Eenden, ganzen en zwanen, behorende tot de familie van de eendachtigen (Anatidae), zijn gevoelig voor dit virus. Andere vogelsoorten, zoogdieren en de mens zijn ongevoelig.
Vooral Muskuseenden zijn erg gevoelig voor eendenpest.

Symptomen dieren

De ziekteverschijnselen zijn afhankelijk van de soort, immuunstatus, leeftijd en geslacht van de besmette vogels en van het ziekmakend vermogen van het virus. Verschijnselen die beschreven worden zijn: lichtgevoeligheid gepaard gaande met gedeeltelijk gesloten oogleden, enorme dorst, verlies van eetlust, slappe poten (ataxie),  toename van neusvocht. De dieren hebben vaak waterige diarree. Zieke vogels steunen vaak op de vleugels om rechtop te kunnen staan. Het algehele beeld is een beeld van zieke, zwakke dieren.

Besmetting dieren

De belangrijkste manier waarop eendachtigen besmet raken is via direct onderling contact of via contact met een besmette omgeving, met name het water, maar ook via gras. Bij muskuseend, Pekingeend en wilde eend is aangetoond dat het virus ook via verticale transmissie ei kan worden overgedragen op de kuikens.

Voorzorgsmaatregelen

Overbevolking is vaak mede-oorzaak van een uitbraak, concentraties van gevoelige soorten moeten worden vermeden. Het advies is om eendachtigen NIET TE VOEREN, en zo hoge concentraties van dieren te voorkomen.

Externe informatie

Onderzoeksresultaten

Projecten

Geen projecten gevonden.

Overige berichten

Geen berichten gevonden.

Documenten en Publicaties

Geen publicaties gevonden.