De eerste resultaten van het onderzoek naar de dode wolf zijn bekend. Patholoog Marja Kik (DWHC, faculteit Diergeneeskunde): “Interessant om te vermelden is dat de maag en darmen, op lintwormen na, geheel leeg waren. Het dier had dus al even niet gegeten, mogelijk zo’n 48 uur.” 

Het dier had uitgebreide bloedingen en breuken ten gevolge van de aanrijding. Marja: “Er zijn echter geen afwijkingen waargenomen die het risico van een aanrijding zouden kunnen verhogen. De wolf was gezond.”
Uit de DNA-monsters (onderzocht door Onderzoeksinstituut Senckenberg in Duitsland) bleek dat de wolf, die op 13 november werd gevonden langs de N36 tussen Kloosterhaar en Bergentheim, afkomstig was uit Brandenburg (Duitsland). Uit de sectie bleek dat het om een jong mannetje ging dat waarschijnlijk in 2015 is geboren. Een deskundige van het Senckenberg Museum für Naturkunde Görlitz geeft aan dat “maag en darmen van hondachtigen, afhankelijk van hetgeen de dieren gegeten hebben,  na 24 – 36 uur leeg zijn. Uiterlijk na 48 uur is ook de gehele darm leeg. Wel kan men dan nog vaak enkele haren van prooidieren vinden.” Bij de onderzochte wolf werden geen haren in de darm aangetroffen.

Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de faculteit Diergeneeskunde deed samen met  Wageningen Environmental Research (Alterra) sectie op het dode dier. Onderzoeker Hugh Jansman van Alterra: “Dat deze wolf meerdere malen werd gesignaleerd met een tussenpoos van een maand, maakt aannemelijk dat hij zich gedurende langere tijd in de regio (Salland en mogelijk de grensstreek) heeft opgehouden, nagenoeg zonder daarbij te zijn opgemerkt.

 

Lees ook het nieuwsbericht van Wageningen Environmental Research (Alterra)

Lees ook het persbericht van de provincie Overijssel over de wolf