Zoobiquity-congres 2.0

Datum: 15 september 2017
Locatie: Van Geunsgebouw – Descartes Centrum, Bolognalaan 48, 3584 CJ Utrecht
Website: www.vandieropmens.nl

Honden met kanker, panda’s met anorexia, flamingo’s met een hartaanval, olifanten met TBC. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat mensen en dieren dezelfde aandoeningen hebben. Kanker is inmiddels bij honden de belangrijkste doodsoorzaak. Mensenartsen en dierenartsen krijgen dus te maken met dezelfde problemen en dilemma’s bij diagnostiek en behandeling. Dit vakgebied wordt Zoobiquity of  Comparative medicine genoemd.

Zoobiquity onderzoekt hoe overeenkomsten tussen mens en dier gebruikt kunnen worden voor de diagnose, behandeling en genezing van ziektes bij beiden. Want als we weten hoe een ziekte bij de ene soort kan worden bestreden, ligt genezing bij de andere soort misschien binnen handbereik.

Daarom organiseert het Kennisnetwerk Zoönosen Midden-Nederland op vrijdag 15 september 2017 weer een Zoobiquity-congres. Dit jaar gaan we niet naar een dierentuin, maar krijgen we een kijkje achter de schermen bij de universiteitskliniek voor dieren en steken de deelnemers ’s middags zelf de handen uit de mouwen: Zoobiquity 2.0!